- поиманыи
- ПОИМАНЫИ (12) прич. страд. прош.1.Взятый, отобранный:
а что товаръ поиманъ ѹ нов(ъ)горо(д)скы(х) купець. и ѹ новторскы(х) из лодѣи. рубежомъ до новторского взѧть˫а. тотъ товаръ. кн҃зю михаилу подавати. новгоро(д)скымъ купцамъ и новторскымъ все ч(с)то по челованию. Гр 1374 (новг.); А разбоина˫а же ѧже и в пожаръ. и в рать насилиемь всѧ иманиѧ. въ •р҃• ѿдавати. Аще бѹдеть не тѣмь ѹ кого же поимано. А аще бы тѣмь же ѹ кого поимано ѡпѧть далъ. то не токмо грѣха избылъ бы. Но и жизни вечныѧ сподобилъсѧ бы. СбСоф XIV–XV, 112в.
2. Захваченный, взятый в плен:а что головы поимано по всеи волости новгородьскои. а тѣ поидѹ к новѹгородѹ безъ окѹпа. Гр 1317 (новг.); а што поiмани люди моi пустити вы безъ ѡкупа. Гр 1317 (твер.); зане поимана бѣ всѧ землѧ Литовьска˫а. и бещисленое имѣние и(х). притрано бѣ б҃атьство ихъ. ЛИ ок. 1425, 273 об. (1252); избитѣ бо˫арѣ. вси Мьстиславлѣ и Лвовѣ слѹгы вси избиты а дрѹзии поимании и печална быс(с)та [в др. сп. печа(л)ни быста] ѡ семь велми. Мьстиславь. и Юрьи. Там же, 291 об. (1277); По ѿшествии жи (с) [в др. сп. же] Телебѹжинѣ и Ногаевѣ. Левъ кнѧзь сочте колко погибло воѣ его землѣ людии што поимано. избито. Там же, 297 (1283).
Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. Главный редактор Р. И. Аванесов. 1988.